fbpx

Што е Linkedin и зашто Ви е потребен Linkedin профил

Dec 5, 2023 | Новости | 0 comments

Дали некогаш сте користеле Facebook? Во основа, LinkedIn е слична платформа за социјално вмрежување како Facebook, каде што луѓето ширум светот го изразуваат својот талент, ги прикажуваат своите вештини и споделуваат проекти со своите пријатели, вработени, работодавци итн.

Има над 600 милиони корисници од целиот свет.

LinkedIn е еден од најголемите ресурси во денешно време каде професионалците може да најдат работа, да истражуваат компании и да добиваат вести за нивната индустрија и деловни врски.

Ни нуди можност да се поврземе со други професионалци, да најдеме работа и да го изградиме нашето професионално протфолио.

Корисниците можат да креираат профили на LinkedIn кои вклучуваат информации за нивното образование, работно искуство, вештини и достигнувања.

Тие исто така можат да ја користат оваа платформа за да се поврзат со други професионалци, да се приклучат на индустриски групи и да ги следат компаниите и инфлуенсерите. LinkedIn нуди и алатки за барање работа, бизнис профили и можност за прикажување слободни работни места и проекти.

Генерално, LinkedIn е вреден ресурс за професионалци кои сакаат да градат своја мрежа, да најдат нови можности и да останат поврзани со нивната професионална заедница.

LinkedIn ви дава можност да го покажете вашиот профил, експертиза, препораки и конекции, не само што вашиот профил е првиот професионален впечаток за вас кога регрутерите и работодавците го користат за да бараат кандидати, туку исто така демонстрира кредибилитет во вашата индустрија и ги истакнува вашите достигнувања.

Многу луѓе сè уште ја потценуваат важноста на LinkedIn во нивното барање работа. Ние одвоивме 6 причини зошто користењето на LinkedIn може многу да ви помогне во барањето на работа.

1. 93% од регрутерите користат LinkedIn за истражување и регрутирање кандидати. LinkedIn ви овозможува вашиот профил да се појавувате во резултатите од пребарувањето кога вашето име ќе се стави во пребарувач како што е google. Поради оваа причина, треба да се погрижите да го третирате вашиот профил на LinkedIn на сличен начин како вашето CV и да се осигурате дека она што е на профилот ве претставува и би ве “продало“ на најдобар можен начин.

2. Имањето профил на LinkedIn помага да се изгради доверба кај менаџерите за вработување и работодавците бидејќи тие можат да ги видат вашите препораки, конекции и релевантни работни искуства.

3. LinkedIn исто така можете да го користите за да истражувате компании, работодавци, отворени работни позиции, проекти, регрутери и менаџери за вработување – ова е корисно пред да поднесете апликации, да истражите кој ќе ве интервјуира.

4. Можете директно да аплицирате за отворено работно место со вашиот LinkedIn профил преку самата платформа, да зачувате пребарувања за работа, како и да им дадете до знаење на регрутерите дека сте заинтересирани за понуди за нови работни места.

5. Можете да го изградите вашиот кредибилитет преку пофалбите и препораките што LinkedIn им дозволува на вашите контакти да ги остават на вашиот профил. Кога другите ќе ве препорачаат, секој што го гледа вашиот профил тоа може да го види и тоа покажува дека имате експерти кои ги поддржуваат вашите тврдења дека имате одредени вештини.

6. Групите на LinkedIn се брилијантен начин да запознаете луѓе со слични професионални интереси и да ја проширите вашата мрежа со други почетници или професионалци кои веќе работат во вашата индустрија. Тие ви дозволуваат да учествувате во дискусии. Ова е одличен начин да го покажете вашето знаење за теми поврзани со вашата индустрија, да поставувате прашања и да започнете разговори со клучни луѓе во клучните организации.

Придобивките од LinkedIn се речиси бескрајни. Вклучете се во форуми, придружете се на групи и запознајте истомисленици како вас. Најдобро од сè, LinkedIn е потполно бесплатен. Барањето работа е тешко, а аплицирањето за онлајн работни места секој ден е работа сама по себе!

Од перспектива на барателот на работа, LinkedIn е уште една алатка што можете да ја користите за да помогнете да напредувате кога барате нова работа. Важно е да го оптимизирате вашиот профил и активно да го користите LinkedIn за да се осигурате дека ефикасно ги користите можностите кои ви ги пружа. Користете ги групите на LinkedIn и следете ги страниците на компаниите за да добиете пристап до профилите на членовите на групата, да најдете нови конекции, да откривате новости од индустријата и да ја споделите вашата експертиза во дискусиите.