fbpx

Академија за Manual Software Testing 

CHANGE ACADEMY

Зошто да учите manual software testing.

Softwаrе testing е една од најпосакуваните работни позиции и еден од поедноставните начини да се започне кариера во ИТ индустријата. Тестерот има клучна улога во доставување на софтвер со висок квалитет и според оригиналните побарувања на крајниот корисник.

Програмата на Change academy е наменета за почетници и ентузијасти без искуство/формално образование во ИТ, и со искусен ментор, кој преку реални проекти, интересни примери и специјално подготвени вежби, ќе ве воведе во светот на агилните ИТ компании и која е улогата на тестерот во нив. Ќе учите алатки кои ги користат многу компании во нивната day-to-day работа, како и кои вештини и mindset треба да ги поседувате за да бидете добар софтвер тестер.

CODE YOUR FREEDOM

Пријави се.

Програма.

Intro to software testing

 • Overview of the IT industry and career paths in software testing
 • SDLC and STLC
 • Software testing types and levels
 • Software testing methodologies
 • Software testing tools

Agile methodology and software testing

 • Into to agile methodology and agile principles
 • Overview of agile development methodologies: Scrum, Kanban, XP
 • Agile testing and the role of the tester in Agile environment
 • Planning and estimation in Agile projects

Software requirements and Test planning

 • Understanding software requirements
 • Requirements traceability
 • Test plan preparation
 • Test case design techniques
 • Defect management

Test execution and defect management

 • Test case execution
 • Defect tracking and management
 • Test progress tracking
 • Defect reporting and analysis

Testing techniques and strategies

 • Functional vs non-functional testing (2.5 weeks)
 • Performance testing
 • Rest API testing
 • Database testing
 • Regression testing

Getting a job in an IT company

 • Create a CV to apply for a software tester position
 • Manual software tester interview questions
 • ISTQB certification tips and tricks

 

Ментор.

Software Testing Manual МЕНТОР

Ања Ристовска

Ања е Магистар по информатичка технологија. Работи како Senior Software Tester и Scrum Master во интернационална IT компанија веќе 6 години. Ентузијаст кој несебично ќе ви ги пренесе своите знаења и вештини поврзани со software testing & QA, но и детално ќе ви ја долови атмосферата во работењето по Agile методологија.

ЧПП.

Како што можам да работам после завршување на академијата?
 • Инженер за тестирање на софтвер
 • Аналитичар за тестирање на софтвер
Дали ќе се вработам после завршување на академијата?

Вработувањето зависи од вашето заложување и посветеност кон академијата. Сите студенти кои успешно ќе ги завршат модулите на академијата, како и завршниот проект, ќе добијат пракса во соодветна ИТ компанија.

Дали треба да имам некакво предзнаење за да станам програмер/тестер/маркетер?

Нашите програми се наменети за апсолутни почетници кои се мотивирани да направат вистински исчекор кон кариерна промена. Програмите се изработени од ИТ компании кои имаат потреба од соодветен кадар, и истите ќе го пратат вашиот развој во текот на студирањето.

Кои се условите на плаќање?

Плаќањето може да биде во готово со 15% попуст, или на рати без камата соодветно на времетраењето на програмата (плус две рати, една пред почетокот и една после завршување на програмата).
Поканете пријател и информирајте се за дополнителен buddy попуст!

Дали предавањата се online и во кои термини?

Секоја група има избор да одлучи дали сака предавањата да бидат online или во живо. Термините се исклучиво после 17 часот. Предавањата ќе бидат снимени, како студентите, би можеле поквалитетно да се навратат на тековниот материјал или да надополнат пропуштен час.

CHANGE ACADEMY

Аплицирај и резервирај го своето место.