fbpx

Linux наспорти Windows

Aug 8, 2023 | Новости | 0 comments

Овој блог пост е посветен на сите оние кои се нови во доменот за програмирање и правењето на веб-страни. Ќе ги видиме предностите на Linux во однос на Windows, што ќе ви помогне да го изберете вистинскиот оперативен систем за вас.

Ајде да ги споредиме карактеристиките на Linux и Windows OS.

Споредба на карактеристики на Linux наспорти Windows

Отворен софтвер

За разлика од Windows OS кој е комерцијален, Linux е софтвер со отворен код кој е слободно достапен за преземање. Постојат стотици достапни дистрибуции на Linux, од кои речиси петстотини дистрибуции се во активен развој. Една од најпопуларните десктоп дистрибуции на Linux е Ubuntu и таа има најширок асортиман на програми.

Безбеден

Линукс се смета за побезбеден оперативен сиситем од Windows. Не е потребен антивирус. Бидејќи е со отворен код, повеќе програмери работат на него и секој може да придонесе со код. Затоа е многу е веројатно дека некој од нив ќе најде грешка или слабост пред хакерите да таргетираат дистрибуција на Linux.

Почести ажурирања

Почесто ќе добивате ажурирања на софтверот. Ако некој ги пронајде грешките, корисниците веднаш добиваат ажурирања, не мора долго да чекаат. Развојните алатки и библиотеки се достапни бесплатно.

Брзина

Linux е помоќен и поразноврсен од Windows. Тој има мала тежина, што го прави Linux побрз од Windows. Ќе забележите значително подобрување во брзината на дистрибуција кога ќе започнете да работите на овој оперативен систем.

Пријателски настроен кон програмерите

Дистрибуцијата на Linux е најдобриот оперативен систем за со него да започне да работи секој кој сака да стане програмер.  Ајде да видиме некои клучни карактеристики на Linux

 1. Linux ги поддржува скоро сите програмски јазици како што се Clojure, Python, Julia, Ruby, C, C++ итн.
 2. Bash скриптирање – Bash е исклучително корисен за програмерите и стандардно е достапен на Linux. Научете како да креирате и користите Bash скрипти.
 3. Linux има вградена поддршка за SSH. Со ова, можете лесно да управувате со вашите сервери.
 4. Можете лесно да ја приспособите и персонализирате вашата дистрибуција на Linux.
 5. Исто така, поддржува неколку ефикасни алатки за програмери кои многу го олеснуваат животот на програмерите.

  Голема поддршка на заедницата

  Бидејќи постојат стотици дистрибуции на Linux кои се исто така со отворен код и се во активен и континуиран развој, заедницата е голема. Сите нови корисници можат да најдат помош на било кој од форумите на Linux. Ако сте заглавени некаде во вашиот развојен процес или ви треба помош во процесот на кодирање, само пребарајте на Google. Можете да најдете неколку корисни ресурси базирани на Linux.

  Работи на кој било хардвер

  Со секое ново издание на Windows, дел од хардверот што се користи со години станува застарен. И Mac OS X ќе работи само на хардвер на Apple. Линукс ги нема тие проблеми.
  Основниот оперативен систем Линукс е многу лесен и ефикасно ги користи ресурсите на секој систем. Тој е приспособлив кон хардвер, дозволувајќи им на корисниците да ги изберат само оние драјвери и функции што им се потребни.

  Лесно се инсталира

  Ubuntu Linux е една од првите дистрибуции на Linux што го таргетираше просечниот корисник на компјутер и го направи процесот на инсталација исто толку брз и лесен како инсталирањето на Windows. Повеќето дистрибуции на Linux доаѓаат со едноставена инсталација базиран на GUI, со кој може да го инсталирате оперативниот систем за неколку минути. Linux можете да преземете од интернет.

  Постојат многу начини да го инсталирате и користите. Неколку начини за инсталирање на Ubuntu:

  1. Можете да користите Windows потсистемот за Linux. Ја препорачуваме оваа алатка на почетниците во технологијата.
  2. Можете да го преземете Ubuntu и да го инсталирате на вашиот систем. Исто така, пребарајте го на Google и ќе најдете неколку бесплатни ресурси за тоа како да го инсталирате овој ОС.
  3. Инсталирајте Ubuntu заедно со Windows 10 dual boot.
  4. Инсталирајте Ubuntu на Windows 10 користејќи Virtual Box.