fbpx

Кои програмски јазици се очекува да бидат најбарани во 2024 година?

Jan 12, 2024 | Новости | 0 comments

1. JavaScript

Според истражувањето за програмери од Stack Overflow, JavaScript е најпопуларниот програмски јазик во светот. Тој е познат е како основа на интерактивни веб-страници. Неговата побарувачка е поттикната од компаниите вклучени во е-трговија, рекламирање и забава.

2. Python

Гвидо ван Росум го создаде Пајтон кон крајот на 1980-тите, со структура слична на јазикот на луѓето. Се рангира на второ место меѓу најдобрите програмски јазици за 2024 година. Јазикот е популарен поради неговите обемни библиотеки и рамки за развој на веб. Има различни начини на употреба, како што се научно пресметување, скриптирање, развој на игри, анализа на податоци и машинско учење, меѓу другото. Многу индустрии, како што се финансиите, здравството и технологијата, константно бараат програмери кои работат со Python.

3. Java

Java е разновиден програмски јазик развиен од Џејмс Гослинг во 1995 година и во сопственост на Oracle Corporation. Тој е рангиран на третото место меѓу најдобрите програмски јазици за 2024 година.  Јазикот се користи во развојот на софтвер за претпријатија за да се изградат апликации од страна на серверот, веб-услуги и системи од големи размери.

4. Kotlin

Тоа е модерен јазик што работи на Java Virtual Machine (JVM). Една од причините зад неговата популарност е Google. Компанијата го одобри Kotlin за развој на апликации за Android во 2017 година, што гарантира дека секогаш ќе остане на побарувачката бидејќи Android е најголемиот оперативен систем во светот. Лесно е да се чита и пишува код во Kotlin бидејќи неговата синтакса е поконцизна од Java. Тоа им овозможува на програмерите да споделуваат код помеѓу апликациите за Android и iOS.

5. Swift

Swift беше претставен од Apple во 2014 година како замена за Objective-C, кој беше примарен јазик за развој на апликации за iOS и macOS. Тoj е од суштинско значење за развој на апликации за iOS, а Индија има растечка заедница на развивачи на iOS. Зголемениот пазарен удел на Apple во Индија покажува дека ќе има постојана побарувачка за програмери за Swift.

6. C и C++

C е програмски јазик развиен во Bell Labs во раните 1970-ти. Тој е еден од највлијателните програмски јазици во историјата на компјутерската наука. Се употребува во различни домени, вклучувајќи системско програмирање, вградени системи, развој на оперативен систем, развој на игри и научно пресметување. C и C++ се поврзани програмски јазици, но тие не се исти. C++ е продолжение на програмскиот јазик C со дополнителни функции и можности. Тие обезбедуваат високи перформанси, а програмерите ги користат во апликации кои захтеваат добри перформанси, како што игри и системско програмирање.

7. PHP

PHP е кратенка за „Hypertext Preprocessor“ и е јазик за скриптирање што се користи за развој на веб. Како јазик со отворен код, тој им овозможува на програмерите да креираат динамични и интерактивни веб-апликации. PHP користи скриптирање од страна на серверот, што значи дека кодот работи на веб-серверот наместо на веб-прелистувачот на корисникот. Работи на различни оперативни системи, вклучувајќи Windows, macOS и Linux. PHP е погоден за различни задачи за развој на веб, од создавање веб-страници до развој на сложени веб-апликации, платформи за е-трговија и системи за управување со содржина.

8. Go

Go, често познат како „Golang“, е програмски јазик создаден во Google од Роберт Гризмер, Роб Пајк и Кен Томпсон. Лесно е да се чита и пишува код во Go бидејќи е чист и минималистички. Програмерите градат веб-сервери и веб-апликации со неговиот код. Многу е корисен за задачи за мрежно програмирање, како што се ракување со мрежни протоколи, градење мрежни апликации итн.

9. R

R е програмски јазик кој ги брои статистичките пресметки и анализата на податоци. Всушност, тој е популарен меѓу статистичарите, научниците за податоци, истражувачите и аналитичарите. Тие го користат за извршување на различни задачи поврзани со податоци, вклучувајќи визуелизација на податоци, статистичко моделирање, машинско учење итн. Корисен е за истражувачка анализа на податоци (EDA), чистење на податоците и подготовка на податоци за понатамошна анализа.

10. C#

C#, изговорен како C Sharp, не треба да се меша со C и C++. Тоа е модерен програмски јазик развиен од Мајкрософт во раните 2000-ти. Следствено, може да изгради широк опсег на апликации, од десктоп софтвер до веб и мобилни апликации. Вообичаено е да се користи јазикот за да се развијат десктоп апликации за Windows, од софтвери за продуктивност до комунални услуги и игри.