fbpx

Како да станете веб-дизајнер: сеопфатен водич

Oct 4, 2023 | Новости | 0 comments

Во денешно време се користат многу различни вештини и дисциплини за креирање веб-страница. Веб дизајнот ја опфаќа естетиката како и функционалноста. Ако веб-страната беше автомобил, веб-дизајнот ќе ги вклучување и дизајнот на шасијата и дизајнот на ентериерот. Веб-дизајнот исто така би ги вклучил моторот и механиката на автомобилот.

Веб дизајнот е и креативна и техничка област. Веб-дизајнерите можат да работат во развој на предниот дел, развој на задниот дел и оптимизација на пребарувачите (SEO). Во поголемите тимови, различни, специјализирани професионалци ќе ги покриваат овие различни аспекти на процесот. Во други случаи, еден веб-дизајнер ќе ги покрие сите.

Учењето да станете веб-дизајнер може да изгледа страшно, но нема потреба да станете умешен во секоја од овие дисциплини. Доволно е да се знае по малку од се. Сите веб-дизајнери се единствени во однос на нивните комбинирани на вештини и нивоа на овие вештини.

 

 Што прави веб-дизајнерот?

Веб дизајнерите прават многу различни работи. Повеќето проекти за веб-страници не се доволно големи и сложени за да се ангажираат пет различни луѓе со различни специјалисти.

Повеќето веб-страници спаѓаат во една од трите категории:

Веб апликации. Тоа се сајтови како Facebook или Udemy. Изградбата на големи страници како овие е сложена работа. Тоа навистина не е погодно за еден веб-дизајнер. Ако сакате да работите на вакви сајтови, треба да ја разгледате кариерата на веб девелопер.

Сајтови за е-трговија. Онлајн продавниците можат да бидат сложени како Амазон. Тие исто така можат да бидат едноставни како мали онлајн продавници кои продаваат само неколку производи.

Сајтови базирани на содржина. Тоа се сајтови кои немаат сложена интеракција со корисниците. Посетителите користат такви страници за да добијат повеќе информациите. Повеќето не придонесуваат за неговата содржина.

Независните веб-дизајнери првенствено работат на едноставни сајтови базирани на содржина и сајтови за е-трговија. Ако сајтовите се посложени, тогаш на нив би работел цел тим. Успешните веб-дизајнери кои работат на поедноставни проекти обично ќе го преземат проектот самостојно од почеток до крај. Тие ќе ја дизајнираат, изградат и лансираат страницата. За да дознаете повеќе за дизајнирање веб-страници, ќе треба да научите многу различни вештини.

 

1. Научете да кодирате или научите CMS

Постојат многу начини на кои можете да направите веб-страница:

Можете да ја кодирате од нула.

Можете да користите претходно направени HTML шаблони.

Можете да користите едноставни, кориснички создавачи на веб-страници како Wix и Squarespace.

Или можете да користите платформи од професионална класа како WordPress и Webflow. И во овие платформи, можете да изберете или да изградите сопствено решение или да користите шаблони.

Не постои стандарден пат по кој оди секој нов веб-дизајнер. Тоа е лавиринт со многу влезови и многу излези. Алатката што ќе ја изберете има своја крива на учење. Секој доаѓа со свој посебен метод. Секоја алатка често има многу малку заедничко со другите.

Да ги разгледаме опциите:

Кодирање

Кодирањето е најмоќната опција, но не е за секого. Кодирањето, за некои луѓе, може да биде забавно. На другите можеби им е тешко и непријатно.

Препорачуваме разгледате како изгледа кодирањето. Ако во рок од две недели не најдете некој вид на уживање во него, преминете на следната опција. Ако не уживате, ентузијазмот на почетниците нема да трае. Ќе имате проблем да ја поминете кривата на учење што ја бара кодирањето. Но, ако ви се допаѓа, можеби ќе бидете на совршена кариера за себе.

Ако ја изберете патеката за кодирање, тогаш ќе треба да ги научите овие три програмски јазици:

HTML (јазик за означување на хипертекст)

CSS (каскадни листови со стилови)

JavaScript

HTML, CSS и JavaScript се универзални за предниот дел од веб-страницата. Тоа е она што корисникот го гледа и со кое комуницира. Потоа, тука е програмирањето од задната страна или од страна на серверот. Веб-дизајнерите вообичаено немаат знаење за програмирање во задниот дел. Но, сепак е неопходен дел од веб-страницата.

Овие три јазици често се надополнуваат со библиотеки и рамки. Тие доаѓаат со претходно вградени компоненти, шаблони и приклучоци.

Платформи за градење веб-страни, како WordPress

WordPress

Систем за управување со содржина, или CMS, е начин да се градат веб-страници со алатки наместо код. Drupal и Joomla се CMS платформи, но најпопуларниот CMS е WordPress. Повеќе од 30% од сите веб-страниците се на WordPress. Она што го прави WordPress толку популарен е неговата огромна библиотека со plugins. Екосистемот има повеќе од 58.000 plugins кои ќе ви помогнат да постигнете речиси сè, за да не морате да кодирате.

WordPress е одлично место за почеток за почетници веб-дизајнери. Постојат додатоци за градење страници како Elementor и Divi. Можете да ги стилизирате компонентите користејќи интуитивни интерфејси.

Исто така, има илјадници бесплатни и врвни теми на WordPress. Можете да инсталирате веќе направена тема за одредена индустрија и да започнете со уредување на содржината и стиловите. На овој начин, можете целосно да го прескокнете процесот на дизајн и развој.

Во исто време, WordPress е отворен систем кој ви овозможува да напишете сопствен код. Затоа веб-дизајнерите го користат дури и кога ги кодираат своите сајтови од нула.

WordPress има свои стапици – особено кога станува збор за безбедност и стабилност. Некои луѓе се колнат во него, а некои го мразат.

Други, помалку познати платформи за веб-сдизајн се Webflow, Wix, Squarespace, Shopify, Weebly итн. Секоја од нив нуди свои предности и недостатоци. Доклоку не се одлучите за кодирање или WordPress тогаш разгледајте ги и овие опции, сигурно некоја ќе ги испони вашите очекувања.

2. Развијте ги вашите дизајнерски вештини

Првата фаза од правењето на одлична веб-страница е дизајнот.

Тоа е цртеж, скица на веб-страницата, а не вистинска, функционална веб-страница. Причината за оваа практика е иста како и во градежништвото. Полесно е да се прават промени со молив и хартија отколку со тули и бетон. Во случај на веб-страниците, полесно е да се направат промени во плановите за дизајн отколку во кодираните компоненти. Не грижете се; тоа не значи дека треба да научите убаво да цртате.

За да станете добар веб-дизајнер, ќе треба да научите одредени креативни вештини или да имате добар графички дизајнер во тимот со кој работите.

3. Направете го вашето портфолио за веб дизајн

Во светот на веб дизајнот, работодавците и клиентите не ги оценуваат кандидатите според нивните биографии и резимеа. Тие ги оценуваат кандидатите според нивните портфолија. Можеби се чини дека ова е лоша вест за почетници како вас, но не е така.

Во областа на веб дизајнот, работодавците се концентрираат на вашето портфолио. И работата во портфолио не мора да биде од претходно вработување или платена работа. Тоа може да биде концепт или практични проекти што сте ги создале врз основа на вашата иницијатива. Да, вистинската, платена работа ќе биде повеќе ценета. Но, само-иницираната работа со портфолио е исто толку прифатена од потенцијалните работодавци.

Пополнете го вашето портфолиo

Овој дел е едноставен. Вежбајте проекти. Направете веб-страница за вашиот пријател претприемач.

Зошто треба да поседувате веб-страница со вашето портфолио?

Тоа ве прави да изгледате како професионалец. Да изгледате како некој кој е сериозен за својата професија и да изгледате како некој кој може да ги заврши работните задачи . Кој не сака да вработи таков човек?

Вие не само што можете да ја покажете вашата работа во портфолиото. Можете исто така да им кажете зошто треба да ве вработат и што ќе добијат кога работат со вас.

4. Почнете да аплицирате за работа како вебдизајнер

Сега кога знаете како да станете веб-дизајнер, ајде да разговараме за наоѓање на работа. Повеќето веб-дизајнери или работат за агенции или работат самостојно. Има добри и лоши страни за секој, се разбира.

Работа за агенции

Агенциите се места како дизајнерски студија, маркетинг агенции итн.

Овие компании може да ангажираат веб-дизајнер или како персонал со полно работно време или да ги ангажираат како хонорарци. Многу агенции имаат мал основен персонал. Тие потоа имаат армија од хонорарци со различни улоги кои работат на проекти на нивните клиенти.

Работата како хонорарец за агенции има голема придобивка. Можете да уживате во придобивките од хонорарците. Тие вклучуваат да се биде свој шеф, флексибилно работно време и работа од далечина. Но, добивате и постабилен тек на работа. Тоа е поголем предизвик кога се работи самостојно.

Freelancing

Mнозинството хонорарни веб-дизајнери наоѓаат работа на хонорарните платформи. Тие вклучуваат Upwork, Fiverr, Freelancer и Toptal. Постојат десетици други глобални или локални платформи.

Upwork е веројатно најголемата платформа. Луѓето објавуваат многу работи за веб дизајн секој ден. Нормално, ова привлекува многу хонорарци. Конкуренцијата може да биде малку пречка за новодојденците. Но, постојат едноставни начини да ги зголемите вашите шанси за успех.

Секоја платформа е различна. За да ги зголемам нивните шанси, треба да креирате профили на повеќе од една платформа. Без разлика, штом ќе ги добиете првите неколку клиенти, станува многу полесно. Рангирањето на вашиот профил се подобрува. Вашите претходни клиенти почнуваат да испраќаат повеќе работа на ваш начин или да ве упатуваат на други.

Кариера во веб дизајн

Кариерата во веб дизајн може да биде фасцинантна, исполнета и финансиски наградувачка.

Многу луѓе влегуваат во веб дизајн светот затоа што се плаќа доста и не бара никакви специфични познавања. Иако за одредени работни места треба да имате одлично портфолио, можете да влезете во областа на веб дизајн без да имате диплома и искуство.

Секој има потреба од веб-програмери, од фирми за е-трговија до правни лица. Можете да развивате страици за клиенти, интерни производи за вработените или дури и мобилни веб-апликации. Има изненадувачки голем број на работни места што некој може да ги добие со веб дизајн.

Веб-дизајнерите во просек заработуваат 72.000 долари, што е повеќе од многу области. Добриот веб-дизајнер лесно може да добие шестцифрена плата, што ја прави една од најпрофитабилните позиции.