fbpx

Графичкиот дизајн во новата технолошка ера

Apr 7, 2023 | Новости | 0 comments

Кога мислите на графички дизајн, мислите ли на реклама која ќе го задржи вашиот поглед? Привлечна графика на веб-страница која ќе го задржи вашето внимание?

Иако овие примери се вклопуваат во дефиницијата за графички дизајн, терминот опфаќа многу: постери, инфографици, корици на книги, етикети на производи, логоа, бизнис картички, знаци, распоред на веб-страници, мобилни апликации, софтверски интерфејси – итн.

Значи, што е графички дизајн, точно? Набројувањето на овие примери за графички дизајн е добар почеток, но не ја прикажува целосната слика. Иако не е можно да се покријат сите детали за графички дизајн во една објава, оваа навистина ќе ви помогне подобро да го разберете ова поле за креативна кариера.
Ако сте заинтересирани да станете професионален графички дизајнер, продолжете да читате за да ги научите основите на графичкиот дизнајн.

Прво, што е графички дизајн?

Графичкиот дизајн се дефинира како „уметност и практика на планирање и проектирање идеи и искуства со визуелни и текстуални содржини“. Со други зборови, графичкиот дизајн пренесува одредени идеи или пораки на визуелен начин. Овие визуелни слики можат да бидат едноставни како бизнис лого или сложени како распоред на страници на веб-страница.
Графичкиот дизајн зема графички и текстуални елементи и ги имплементира во повеќе видови медиуми. Тоа му помага на производителот да се поврзе со потрошувачот. Ја пренесува пораката на проектот, настанот, кампањата или производот.
Исто така, важно е да се запамети дека иако многу проекти за графички дизајн имаат комерцијални цели, како што се реклами и логоа, тие исто така се користат во други контексти и графичкиот дизајн често се создава чисто како средство за уметничко изразување.

Основи на графички дизајн

За подобро да го разберете значењето на графичкиот дизајн, важно е да обратите внимание на елементите и принципите од кои е составен. Елементите се користат повразни или спротивставени едни со други за да се создадат визуелно впечатливи и влијателни дизајни.

Овие елементи за графички дизајн вклучуваат:

 • Боја
 • Форма
 • Линија
 • Облик
 • Големина
 • Простор
 • Текстура

Графичките дизајнери исто така се придржуваат до принципите на дизајнот, кои во суштина се збир на упатства кои му помагаат на дизајнот да постигне ефективен состав. Овие основни принципи помагаат во создавање баланс и стабилност на уметничкото дело.

Овие принципи на графички дизајн вклучуваат:

 • Баланс
 • Контраст
 • Нагласување
 • Движење
 • Пропорција
 • Ритам

Видови графички дизајн

Како што споменавме погоре, не постои единствено значење за графичкиот дизајн. Графичкиот дизајн е составен од многу области и специјализации, почнувајќи од печатење и веб дизајн до анимација и графика во движење. Графичкиот дизајн нуди можности и опции за поединци со различни интереси.
Ако сте прашале некого пред 30 години да го дефинира графичкиот дизајн, неговиот одговор веројатно би бил фокусиран на примери поврзани со печатење како што се списанија, филмски постери и реклами. Сега живееме во дигитална ера, која води до неколку нови типови на графички дизајн.
Некои од најзабележителните примери за модерен графички дизајн произлегуваат од напредокот на технологијата. Некои од овие типови на графички дизајн се:

 • Дизајнот на веб-страници кој вклучува креирање привлечни веб-страници за корисниците. Ова го вклучува целокупниот распоред, шема на бои и навигација.
 • User experience (UX) design е фокусиран на тоа да обезбеди веб-страницата или апликацијата да биде едноставна и интересна за користење.
 • Анимација или подвижен графички дизајн — ги оживува визуелните елементи преку специјални ефекти, ТВ емисии, видео игри и филмови.


Вообичаени работни места за графички дизајн

Со технолошкиот напредок кој воведува нови типови на графички дизајн, има и појава на нови работни места за графички дизајнери. Оваа еволуција го промени целиот пејзаж на кариери во оваа област.
Побарувачката за „традиционални“ графички дизајнери кои работат првенствено за печатени издавачи е значително намалена, но тоа не ја кажува целата приказна. Вработувањето на графички дизајнери во компаниите за дизајн на компјутерски системи се предвидува да порасне за 24 проценти до 2028 година, според Бирото за статистика на трудот (BLS).

Постојат неколку опции за работа во графички дизајн, најчесто барани се:

 • Графички дизајнер
 • User experience (UX)
 • Веб дизајнер
 • Уметнички директор
 • Креативен директор

Во нашата земја во 2022 година платата на вработените во областите на гарфичкиот дизајн според it.mk изнесувала околу 85.000 мкд.

Популарни алатки за графички дизајн

Сега кога знаете каков тип на работни места и специјализации постојат, корисно е да се запознаете со алатките за графички дизајн. Една од најосновните и најмалку скапи алатки што ги користат дизајнерите е тетратка. Графичките дизајнери често скицираат идеи или груби нацрти на хартија пред да се свртат кон компјутерот за да го завршат процесот.
Како што знаете, компјутерите и софтвери за дизајн се неопходни во денешната дигитална ера. Каков компјутер ви треба зависи од вашите желби, но кога станува збор за софтвер, производите на Adobe како Photoshop, Illustrator и InDesign се главните столбови во светот на графичкиот дизајн. Ако штотуку почнувате, не сакате и не сте во можност да ги платите производите на Adobe, сличен бесплатен софтвер со отворен код како што е GIMP може да ви помогне да започнете да ги совладувате основите.

Графичкиот дизајн е многу креативна професија и работните денови на еден графички дизајнер не може да бидат монотони. Доколку си спремен за нова професија полна со предизвици време е да се запишеш на нашата академија за графички дизајн и да се спремиш за новите предизвици заедно со нашиот ментор кој ќе ти биде достапен за совет и помош и после завршување на академијата.
И на крај, идеите и инспирацијата се она што најмногу му треба на графичкиот дизајнер. Треба да имате цврст концепт кој служи како основа на вашиот дизајн и комуникација. Секој концепт и идеја прво се скицираат на хартија, а потоа компјутерот и софверот се користат како алат за да се оживее концептот.
Графичките дизајнери добиваат инспирација од светот околу нив, па ако сте загрижени дека не сте доволно креативни, излезете надвор, црпете идеи од вашите врсници или побарајте идеи од Интернет. Има многу инспиративни блогови за графички дизајн кои можат да помогнат да течат вашите креативни мисли и идеи.