fbpx

8 книги за графички дизајнери

Aug 2, 2023 | Новости | 0 comments

1. Лого Модернизам (Logo Modernism)

Оваа невидена публикација, чиј автор е Јенс Милер, обединува приближно 6.000 trademarks , фокусирани на периодот 1940–1980 година, за да испита како модернистичките ставови и императиви го створиле корпоративниот идентитет. Почнувајќи од облекa до малопродажни гиганти, авиокомпании до уметнички галерии, сеопфатното истражување е поделено во три поглавја ориентирани кон дизајн: Геометрија, Ефекти и Типографија. Секое поглавје потоа е под-поделено на делови предводени од форма и стил, како што се азбука, точки и квадрати.

Линк: https://amzn.to/2mbV5kB

2. Крадете како уметник: 10 работи што никој не ви ги кажал за креативноста

(Steal Like an Artist: 10 Things Nobody Told You About Being Creative)

Од Остин Клеон

Инспиративен водич за креативност во дигиталната ера, „Украдете како уметник“ претставува десет трансформативни принципи кои ќе им помогнат на читателите да ја откријат нивната уметничка страна и да изградат покреативен живот.

Линк: https://amzn.to/2lybIXB

3.Системи од мрежи во графичкиот дизајн (Grid systems in graphic design)

Од Јозеф Милер-Брокман.

Одлична за читање и за совладување на grid системи што е од суштинско значење за успешен графички дизајн.

Линк: https://amzn.to/2mdpH5p

4.Размислување со Типографија (Thinking with Type)

Од Елен Луптон

Оваа најпродавана книга е дефинитивен водич за користење на типографијата во визуелната комуникација, од печатената страница до екранот на компјутерот.

Линк: https://amzn.to/2nFxMjz

5.Елементите на типографскиот стил (The Elements of Typographic Style)

Познатиот типограф и поет Роберт Брингхарст внесува јасност во уметноста на типографијата со овој маестрален водич за стилови.

Линк: https://amzn.to/2mben9U

6.Дизајнирање на идентитетот на брендот: суштински водич за целиот тим за брендирање

(Designing Brand Identity: An Essential Guide for the Whole Branding Team)

Од Алина Вилер.

Без разлика дали сте проект-менаџер за ребрендирање на вашата компанија, или треба да го едуцирате вашиот персонал или вашите студенти за основите на брендот, дизајнирањето на идентитетот на брендот е суштински ресурс.

„Алина Вилер објаснува подобро од кој било друг што е дизајн на идентитет и како функционира. Има причина зошто ова е петтото издание на оваа класика“.

– Пола Шер, партнер, Пентаграм

Линк: https://amzn.to/2nFAKVf

7.Уметноста на рачно пишување: Техники за мајсторство и вежбање

(The Art of Hand-Lettering: Techniques for Mastery and Practice)

Од Хелм Воцков.

Сеопфатен водич за совладување на техниките за рачно пишување букви.

Линк: https://amzn.to/2m9PM5h

8.Интеракција на бојата (Interaction of Color)

Интеракцијата на бојата на Јозеф Алберс е ремек-дело во уметничкото образование. Замислена како прирачник и наставно помагало за уметници, инструктори и студенти, оваа влијателна книга го претставува единственото објаснување на Алберс за сложените принципи на теоријата на бои.

Линк: https://amzn.to/2lyn3XF