fbpx

6 работи што не ви се потребни за да бидете програмер

Jun 8, 2023 | Новости | 0 comments

Програмирањето во последните неколку години станува многу попопуларно отколку порано.

Кога ќе ја напишете следнава реченица на Google Search: „како да научите…“, во моментот на креирање на оваа објава, ќе можете да видите два термина поврзани со програмирање.

Првата е како да научиш да програмираш самиот, а втората за тоа како да научиш python. Кога ќе напишете само една буква од кој било програмски јазик, пребарувањето на Google ќе ви го покаже името на тој програмски јазик во целост.

Како што можеме да видиме, програмирањето станува сè попопуларно, а тоа резултира со многу нови луѓе заинтересирани за програмирање. Но, постојат стереотипи во кои многу сè уште веруваат кога станува збор за програмирање.

Сепак, не треба повеќе да се плашите од учење програмирање!

Шестте работи што не ви се потребни за да бидете програмер се:

 

1. Математика

Најпопуларниот страв кога размислувате да научите да програмирате е математиката. Но да бидеме искрени – ако знаете како да собирате, одземате, множите и делите броеви, честитки, можете да се сметате себеси за програмер!

Во повеќето случаи, тоа е она што е потребно за да се влезе во светот на програмирањето и да се работи во него. Кога станува збор за развој на веб-страници, имате уште помалку работа со математика од вообичаено.

Во програмирањето, пишувате повеќе отколку што пресметувате, но ако сте добри во математика, тоа сигурно ќе ви помогне побрзо да ги решите потешките проблеми со кои ќе се соочите кога сте поискусни.

2. Течно познавање на англискиот јазик

Зборовите што се користат во програмските јазици се англиски. Повеќето од курсевите се исто така на англиски јазик, но тоа не треба да ве спречи да програмирате. Многу помага ако имате пристојно ниво на разбирање на јазикот.

Но, ова не треба да биде бариерата што ве спречува да програмирате. Повеќето од работните места за програмирање на веб-страни бараат минимум Б2 ниво на англиски јазик, што не укажува на флуентно користење на јазикот.

Некои компании сакаат програмери кои ќе разговараат со своите клиенти, а некои компании претпочитаат да разговараат со самите клиенти и ве остават само со вашата работа, да кодирате.

Не треба да звучите како да го зборувате мајчиниот јазик. Само чувствувајте се самоуверено кога користите и разбирате англиски.

3. Факултетска диплома

За некои компании, сè уште е неопходно, а повеќето луѓе не знаат зошто. Има многу неверојатни програмери кои воопшто немаат никаков факултет.

Постојат самоуки програмери кои заработуваат шест цифри кои никогаш не се грижеле за алгоритми, структури на податоци и слично. Тие само вложуваат повеќе работа од дипломираните студенти и сега имаат корист од тоа.

Многу повеќе може да научите ако учиш самостојно или на курс/академија посветена само на неколку студенти која има концизна програма и посветени ментори.

Не ви треба диплома за да ги докажете своите вештини. Ако сакате да успеете, треба да работите!

4. Да бидете интровертни

Деновиве, некои од компаниите не ангажираат програмерикои не се комуникативни, бидејќи тие сакаат програмерите да разговараат со клиентите.

Сепак, нема да бидете полош програмер како интроверт. Постои и студија дека мирните луѓе се многу поуспешни од екстровертите!

Ако можете да се справите со притисокот и можете да се задржите себеси мотивирани, вие сте тие!

5. Да бидете млади

Не треба да сте млади за да станете програмер. Не постои такво нешто како старосна граница.

Ако не си тинејџер, имаме добри вести за тебе. Возрасните луѓе се со поголема веројатност да се вработат дури и ако нивното портфолио не е толку добро, само поради она што тие се позрели.

Младите луѓе во ИТ индустријата секако дека се добро добредојдени од компаниите. Ова треба да го сфатите како можност да учите уште во средношколска возраст, и брзо да сте понапредни од другите!

6. Скапа опрема (компјутер)

Многу почетници програмери мислат дека им требаа скапа опрема што ќе ги направи врвни програмери, но тоа не е така.
На почетокот кога учите кодирање можете да научите на постар компјутер исто како што би научиле и на новиот MacBook Pro!

Се надеваме дека ви помогнавме да сфатите дека не ви е потребна никаква специјалност за да бидете програмер. Најтажното нешто е дека програмирањето може да биде многу забавно, но повеќето луѓе се плашат од тоа или го избегнуваат поради горенаведените точки.