fbpx

5 најдобри книги за тестирање на софтвер за почетници и професионалци

Nov 13, 2023 | Новости | 0 comments

Тестирањето на софтвер, како и секое друго поле, бара постојано учење и следење на трендови и настани што се случуваат во светот на програмирањето. Еден од начините да бидете во тек со овие трендови е да читате книги.

Во оваа објава одвоивме неколку книги за тестирање софтвер што секој тестер треба да ги прочита. Овие книги се препорачуваат и за почетници и за искусни професионалци за тестирање софтвер.

Следната листа на книги им помага на поединците да научат различни концепти за тестирање на софтвер, да стекнат практично искуство и да се подготват за понатамошна едукација.

 

1. Водич за дизајн на софтверски тестови (илустрирано издание) – A Practitioner’s Guide to Software Test Design (Illustrated Edition)

Водичот за дизајн на софтверски тестови од Ли Коупленд ги опфаќа различните типови на тестирање и техники за тестирање на дизајнот. Неговите бројни студии и примери од реалниот живот ќе ви помогнат да ги разберете различните сложености на тестирањето со практичен пристап. Тоа е корисен прирачник за програмери, професионалци за QA и системски аналитичари.

Книгата ви помага да донесете одлука за најдобриот дизајн низ примери, да откриете дефекти за помалку време и со помалку ресурси и да креирате оптимални стратегии за да ја намалите веројатноста за грешки. Тоа ве опремува со знаењето потребно за да ги процените трошоците, времето и напорот за добро и ефективно тестирање.

Ако сте софтвер тестер кој сака да ги усоврши своите вештини или сакате да изучувате тестирање на софтвер и да навлезете во тоа поле, оваа книга е одличен ресурс.

2. Тестирање на софтвер: пристап на занаетчија (Четврто издание) – Software Testing: A Craftsman’s Approach

Четвртото издание е целосно ревидирано и ја применува математичката содржина на претходните изданија, објаснувајќи ги тестирањата во бела и црна кутија. Исто така, ги запознава читателите со иновативен пристап кој го комбинира концептот Swim Lane од Unified Modeling Language (UML). Овој пристап овозможува тестирање базирано на модел.

Понатаму, книгата објаснува развој базиран на модели и спроведување на тестирање во развојни средини базирани на модели. Исто така, опфаќа теми како тестирање во агилна средина, развој управуван од тестови, тестирање со сите парови и четири контексти на тестирање на софтвер.

3. Научени лекции во тестирањето на софтверот: Пристап заснован на контекст (прво издание) – Lessons Learned in Software Testing: A Context-Driven Approach (1st Edition)

Авторите, Џем Канер, Џејмс Бах и Брет Петикорд, се водечки софтвер тестери во индустријата и ја пренесуваат својата мудрост и долгогодишното искуство во оваа книга. Целата книга е во форма на лекции кои ги содржат вообичаените замки што треба да се избегнат за време на тестирањето. Дополнително, содржи совети и трикови кои треба да ги користите при тестирање на различни видови проекти.

Покрај тоа, книгата ви помага да го апсорбирате знаењето потребно за да ги забрзате критичните фази од животниот циклус на развој на софтвер со елиминирање на обемните обиди и грешки. Можете да најдете 200 лекции кои опишуваат различни концепти, вклучувајќи дизајн на тестови, стратегии за тестирање и известување за грешки.

4. Истражувачко тестирање на софтвер: совети, трикови, турнеи и техники за водење на дизајнот на тестот (прво издание) – Exploratory Software Testing: Tips, Tricks, Tours, And Techniques To Guide Test Design (1st Edition)

Напишана од експертот за тестирање софтвер, Џејмс Витакер, оваа книга ги истражува вистинските причини за сериозни и скриени софтверски грешки. Ве запознава со истражувачко тестирање, тип на тестирање во кое не се креираат тест случаи однапред. Тоа ви помага да откриете и поправите грешки во софтверските производи.

Можете исто така да научите за иновативни, повторливи, високо ефективни процеси на рачно тестирање. Авторот објаснува хибридна стратегија за вметнување на истражувачко тестирање во традиционалното тестирање со скрипти.

5. Уметноста на софтверското тестирање (трето издание) – The Art of Software Testing (3rd Edition)

Оваа книгата дава сеопфатен опис на временски докажани стратегии за тестирање на софтвер. Гленфорд Џ. Мајерс, Кори Сендлер и Том Баџет, авторите на оваа книга презеле директен и лесно сварлив пристап за да ја објаснат примената на стратегиите и принципите за тестирање софтвер на денешните современи теми, како што се

  • Колаборативно програмирање и тестирање.
  • Тестирање на iPhone, iPad, уреди со Android и други мобилни телефони.
  • Тестирање на интернет апликации.

Книгата е идеална и за студенти кои сакаат да ја усовршат својата експертиза за тестирање и за IT менаџери кои надгледуваат тимови.