fbpx

Седум знаци дека е време за промена на вашата кариерата

May 23, 2023 | Новости | 0 comments

Изборот на кариера е една од најзначајните одлуки што ги носиме во животот и може значително да влијае на нашата благосостојба и среќа. Меѓутоа, понекогаш може да се најдеме на работно место или индустрија што повеќе не нè исполнува или не се усогласува со нашите вредности и цели. Ако се чувствувате неисполнети, нервозни, незадоволни, тогаш е време за промена.

Знаци за промена на кариерата

Ако нешто ве загрижува во врска со вашата работа или ви создава континуиран стрес, можеби се прашувате дали е вистинскиот момент да се одлучите да ја промените. Подолу се седум знаци кои покажуваат дека е време да ја смените вашата работата.

  1. Повеќе не сте страсни за вашата работа.

Ако повеќе не осеќате страст за вашата работа, тоа може да биде знак дека сте ја надминале или дека таа повеќе не се усогласува со вашите интереси и вредности. Недостатокот на страст може да доведе до намалена мотивација и продуктивност, а тоа значи дека е време да најдете нова кариера што ќе ја разгори вашата страст.

  1. Досадно ви е, немате предизвици.

Ако ви е здодевно и немате повеќе предизвици на вашето моментално работно место, можеби е време да барате нови предизвици и можности за раст. Чувството дека нешто ви недостасува може да доведе до стагнација и недостаток на развој на вас како личност, што може да биде штетно и за вашата кариера и за вашиот личен раст.

  1. Повеќе не ги користите вашите силни страни.

Може да биде тешко да се истакнете и да најдете нешто што ве исполнува ако не ги користите вашите силни страни и вештини во вашата работа. Кога ги користиме нашите силни страни, ние сме поангажирани, попродуктивни и посреќни во нашата работа. Размислете за промена во кариерата што ќе ви овозможи да ги искористите вашите силни страни и вештини до максимум.

  1. Се осеќате исцрпено.

Ако чувствувате премореност, исцрпеност и стрес од секојдневната работата, ова може да има сериозни последици врз вашето ментално и физичко здравје и можеби е време да се даде приоритет на вашето здравје и вашата општа благосостојба со наоѓање нова кариера која нуди подобар баланс помеѓу работата и животот.

  1. Не напредувате во кариерата.

Ако се чувствувате како да не напредувате во кариерата, и покрај сите ваши напори, тоа може да биде знак дека е време да ги промените патиштата. Од суштинско значење е да чувствувате како  напредувате и растете заедно со вашата кариера; ако не, можеби е време да се истражат нови можности.

  1. Не сте усогласени со вредностите на вашата компанија.

Ако вредностите на вашата компанија не се усогласуваат со вашите, може да биде тешко да го најдете вистинското значење на работните задачи и да се чувствате исполнето. Клучно е да работите за компанија која ги споделува вашите вредности и верувања.

  1. Не ја добивате платата што ја сакате.

Можеби е време да размислите за нов пат во кариерата ако не ја добивате платата што ја посакувате и покрај сите вашите напори. Од суштинско значење е да бидете финансиски стабилни и да се чувствувате ценети каде и да работите.

Зошто да ја промените вашата сегашна работа за работа во областа на  IT?

Работата во областа на IT нуди бројни предности и возбудливи можности. Прво, IT индустријата е во првите редови на иновациите, постојано воведувајќи нови технологии. Оваа динамична средина им овозможува на IТ професионалците чувство на постојано учење и раст, бидејќи тие секогаш се изложени на врвни случувања и достигнувања. Исто така, IТ секторот нуди широк спектар на кариери, дозволувајќи им на поединците да ја прилагодат својата кариера на своите лични интереси и силни страни. Побарувачката за IТ професионалци продолжува брзо да расте, обезбедувајќи силен пазар на труд и големи изгледи за кариера. Индустријата нуди конкурентни плати и бенефиции, препознавајќи ја вредноста на квалификуваните IТ експерти. IТ професионалците често уживаат во флексибилни работни аранжмани и можности за работа на далечина, обезбедувајќи подобра рамнотежа помеѓу работата и животот. И на крај, работата во IТ им овозможува на поединците да имаат влијание врз бизнисите и општеството како целина, бидејќи технологијата игра клучна улога во поттикнувањето на иновациите, подобрувањето на ефикасноста и трансформирањето на индустриите. Генерално, IТ индустријата нуди стимулативна и наградувачка кариера за оние кои се страстни за технологијата и бараат постојан раст и професионално исполнување.

Можности за промена на кариерата

Change academy ви нуди можности за промена на својата кариера во 5 IТ обасти преку своите 5 академии:

Студентските програми се интерактивни и компетитивни, креирани во соработка со респектирани ИТ компании и истите се наменети за комплетни почетници кои после 7 месеци едукација и 3 месеци пракса, би станале вешти програмери во различни програмски јазици и технологии кои се најбарани на пазарот.

Менторите, сениори во своите области, се целосно посветени кон вашиот студентски напредок и истите несебично ги споделуваат своите технички вештини како и лични искуства за ваше полесно инкорпорирање во ИТ секторот.

Без разлика дали сакате да почнете комплетно нова кариера, да изградите веб страница или апликација за вашиот личен бизнис или едноставно сте средношколци кои во моментов размислувате за вашето кариерно насочување, Change Academy е местото каде ќе се остварат вашите цели.

До кариерата од соништата те дели само една вистинска одлука, аплицирај сега и добиј дополнителни поволности!