fbpx

Како да го напишете вашето прво CV

May 8, 2023 | Новости | 0 comments

За да се вработите потребна ви е една навистина важна работа – добро CV. Но, како да го напишете вашето прво CV? Во оваа објава, ќе ги продискутираме сите важни прашања чии одговори треба да ги знаете за да го направите правилно:

 • Што е CV?
 • Што треба да опфати вашето CV кога аплицирате за прво работно место?

Кога немате искуство во пишување на CV, или дури и ако веќе имате, одлична алатка за да ве поттикне е https://novoresume.com/cv-templates

Што е CV?

Со едноставни зборови, CV е формален документ што апликантот за работа го прави за детално да ги наведе своите квалификации за одредена позиција. Обично вклучува работно искуство, образование, вештини и сите други релевантни информации што сакате да ги споделите со вашиот иден работодавец. Но, ние ќе навлеземе подлабоко во сето ова подоцна во овој текст. Целта на вашето CV е брзо и ефективно да му покажете на вашиот потенцијален работодавец зошто сте уникатно квалификувани за неговото отворено работно место, врз основа на вашето релевантно искуство и вештини.

Кој формат на CV да го изберете за прво работно место?

Имате две добри опции – хибриден или функционален формат. Функционалниот формат би ги потенцирал вашите вештини и е подобра опција кога немате работно искуство. Но, ако сте стажирале, сте работеле било каква волонтерска работа или имате некои лични проекти што можете да ги покажете, хибридниот формат може да ви даде одлична шанса да го направите тоа. Без оглед на форматот што ќе го изберете, треба да бидете сигурни дека вашето CV ќе биде лесно за читање. Големите компании добиваат стотици апликации за секоја позиција и нивните вработени во HR навистина не можат да си дозволат да трошат премногу време. Во просек, HR менаџерите би потрошиле околу 6-7 секунди на вашето CV. Затоа, ако не е во лесно читлив формат, може дури и да го прескокнат.

Кои делови треба да ги содржи вашето CV

Вашето CV всушност ви треба за самите себе да се продадете на HR менаџерот. Тие треба да разберат кој сте вие како професионалец и да ве гледаат како вистинскиот човек за работата. За да го направите тоа, ќе треба да го пополните вашето CV со најважните делови што треба да ги има секое CV:

 • Воведен пасус
 • Резиме
 • Работно искуство
 • Вештини
 • Образование
 • Сертификати (доколку имате)

Се разбира, секогаш можете да додадете дополнителни делови што мислите дека може да ги зголемат вашите шанси да ја добиете работата. Но, внимавајте, не би сакале вашето CV да надмине една страница. Затоа, ајде да навлеземе малку подлабоко во секој дел што му треба на вашето CV.

Воведен пасус

Во денешно време, има се повеќе кандидати за секоја работна позиција, што им оневозможува на HR менаџерите внимателно да ги разгледаат сите биографии. Треба да им го привлечете вниманието на самиот почеток на вашето CV – со воведниот пасус во кој се претсавувате самите себе, и да ги натерате да продолжат да читаат до крај. Се разбира, не можете да ја добиете работата само со овој дел, но тоа е клучен момент за да ве земат во предвид. Одличниот вовед треба да се состои од три важни делови:

 • Твоето целосно име
 • Назив на работно место (ако имате од претхона пракса или стекнато образовние)
 • Информации за контакт (вклучувајќи ја вашата е-пошта, телефонски број, адреса, профил на LinkedIn и портфолио, доколку имате)

Но, не можете само да ги нафрлате во вашето CV, тие треба да следат одредени стандарди за да изгледаат професионално. Да почнеме со вашето полно име – треба да е напишано со најголемата големина на фонтот од целото ваше CV. Сега, најкомплексниот дел од вашето претставување – информациите за контакт.

 • E-mail адреса

Доколку HR менаџерот се одлучи да ве контактира, првично тоа ќе биде баш преку e-mail. Затоа е клучно за вашата апликација за работно место да направите  е-mail адреса која изгледа професионално. E-mail адресата која изгледаше смешно и кул на факултет не е вистинската адреса за е-пошта за работата. Најдобра опција е да користите провајдер како Gmail, Outlook или iCloud, и да задржите формат што го вклучува вашето име, како „firstname.lastname@domain.com“.

 • Телефонски број

Тоа е втората задолжителна информација,  исто толку важна како и вашата е-mail адреса. Наведете го вашиот личен мобилен телефон, за да бидете сигурни дека HR менаџерот ќе стигне лично до вас.

 • Адреса

Со оглед на тоа што „работата од дома“ станува најпрефериран начин за работа во денешно време, навистина не треба повеќе да ја вклучувате вашата адреса во вашето CV. Меѓутоа, ако одлучите да ја вклучите вашата адреса, погрижете се да ги наведете само градот и државата. Секоја информација повеќе е премногу, па дури може да биде и штетна за вас, доколку вашето CV заврши во погрешни раце.

 • Профил на LinkedIn

Ако сè уште немате профил, нема подобро време да го креирате. Обично може да ви послужи навистина добро, бидејќи HR менаџерите дефинитивно би сакале да научат повеќе за вас отколку што можете да наведете на вашето CV на една страница.

 • Портфолио

Доколку аплицирате за креативна позиција, веб-страната која го прикажува вашето портфолио, работните достигнувања и вештини, навистина може да биде одличен додаток на вашето CV. Друга одлична причина за вклучување на лична веб-страница е ако се обидувате да ја направите како веб-девелопер, бидејќи тоа ќе биде одличен доказ за вашите таленти.

Резиме

Сега откако се претставивте и посочивте конткат информации време е навистина да го привлечете HR менаџерот со вашето резиме. Тој дел има за цел да претстави кои сте вие и да ги покаже вашите цели во новата компанија и вашите најјаки страни и достигнувања. Тоа е совршено место да му покажете на HR менаџерот дека сте навистина заинтересирани за работата и да го натерате да продолжи да чита до самиот крај на вашето CV. Погрижете се да ги наведете само вештините, работните искуства и образовнието кои се слични на оние кои се бараат во огласот за работа. Треба дури да отидете  еден чекор понапред. Она што навистина треба да направите е да објасните што точно вие можете да допринесете за таа компанија преку работното место за кое аплицирате и да ги наведете причините поради кои вие мсилите дека сте вистинскиот кандидат. Ако ова го направите на доволно добар начин вие сте еден чекор поблиску до добивањето на вашата прва работа.

Работно искуство

Кога го пишувате вашето CV за прво работно место, овој дел може да изгледа апсурден на почетокот, бидејќи имате мало или никакво искуство. Но, она што треба да го запомните е дека искуството не мора да се стекне со редовно работење. Можете да ги наведете сите стажирања или успешни проекти на кои сте работеле. И сите претходни работни места што сте ги имале би работеле во ваша корист, без разлика колку тие ви изгледаат безначајни. Тоа вклучува хонорарни работни места, волонтерска работа или какви било мали проекти со семејството или пријателите. Не пропуштајте да го споделите вашето искуство, бидејќи тоа е важно за вашиот потенцијален работодавец.

Вештини

Делот за вашите вештини, заедно со вашето образование, се најважните делови кога пишувате CV за првата работа. Без разлика за која позиција аплицирате, вашите вештини можат да направат да се издвоите од толпата кандидати. Има два вида на вештини, едните се оние кои можат да се научат, извежбаат, тие се мерливи вештини (пр. Позвање на странски јазици, компјутерски вештини итн.)  и втор тип на вештини кои е тешко да се измерат (пр. тимски играч, флексибилност, одговорност итн.)      Од оваа точка натаму, треба да направите две работи:

 • Направете листа на сите ваши вештини што ги поседувате
 • Разгледајте ги потребните вештини наведени во огласот

Погрижете се двете да се совпаѓаат што е можно повеќе. И последен совет – распоредете  ги вашите вештини низ целото CV, не само во овој дел. Вклучете некои во вашето резиме, а некои во делот за вашето искуство. Тоа ќе направи да се издвоите од повеќето други кандидати.

Образование

Кога пишувате CV за прво работно место, вашето образование е многу важно. Уште повеќе ако вашата диплома е релевантна за работната позиција за која аплицирате. Тоа е местото каде што можете да ги споделите сите ваши академски достигнувања и навистина да му покажете на HR менаџерот дека сте доследни и подготвени да научите нови работи. Она што ви треба за вашиот дел за образование е:

 • Име на вашиот колеџ/универзитет
 • Локација на вашиот колеџ/универзитет
 • Вашата диплома
 • Област на студии
 • Година на дипломирање

Сертификати

Последен дел што треба да го вклучите во вашето CV, доколку имате нешто да наведете во него, се сертификатите. Тие се одличен начин да го збогатите вашиот профил, да направите да изгледате попривлечно и да му покажете на HR менаџерот дека сте квалификуван кандидат за таа работа. Сертификатите навистина можат да ве направат да се издвоите од другите кандидати. Но, бидете внимателни, не сите сертификати би работеле во ваша корист. Не наведувајте застарени или ирелевантни сертификати, бидејќи тие само ќе ги намалат вашите шанси да ја добиете работата. Наведете ги вашите сертификати во обратен хронолошки редослед (почнувајќи од најновиот и сè до првиот релевантен), вклучете го името на вашиот сертификат, заедно со неговата кратенка, на пример: Cisco Certified Technician (CCT) и не заборавајте да го наведете и името на институцијата што ја доделува и годината кога сте ја добиле Ако имате дополнителни делови што можат да ги подобрат шансите да ја добиете работата, не двоумете се да ги додадете, но бидете сигурни дека тие се релевантни.

Проверете го вашето CV

Пред да започнете да го испраќате вашето CV до потенцијалните работодавци, треба да одвоите време внимателно да го проверите. Она на што треба да внимавате се:

 • Правописни и граматички грешки и интерпункциски знаци
 • Грешки во линковите
 • Грешки во информациите за контакт
 • Долги или нејасни реченици

Ако сакате да бидете дополнително внимателни, секогаш можете да побарате некој од вашето семејството и пријателите да го провери и за вас. Пример на CV за прво работно место кликни тука